Vnetje maternice je treba zdraviti hitro ter ustrezno

Vnetje rodil pri ženskah v rodni dobi je precej pogost pojav. Izjemno pomembno je, da se vnetje maternice oziroma rodil zdravi kar se da hitro in seveda tudi na povsem ustrezen način. Le tako se lahko učinkovito preprečuje zaplete in trajne okvare rodil.

In kdaj vnetje maternice oziroma rodil nastane? Ko bakterije vdrejo v jajcevode, povzročajo vnetje. Po zdravljenju to seveda lahko povzroči tudi brazgotino. Slednja pa lahko povsem ali pa delno ovira prehod jajčeca v maternico. Posledica je seveda lahko tudi neplodnost.

 

Zaplet vnetja rodil je v resnici tudi kronična bolečina

Zavedati se je treba, da je zaplet vnetja rodil oziroma maternice lahko tudi kronična bolečina. Ta lahko traja tudi do več mesecev ali pa celo do enega leta. Lahko rečemo, da je vnetje maternice boleče in da ženske ob tem trpijo. Bolečine si lahko lajšajo z visokimi odmerki močnih analgetikov. Večja verjetnost, da pride do neplodnosti, do zunajmaternične nosečnosti ali do dolgotrajne bolečine je pri ženskah, ki se soočajo s ponavljajočimi se vnetji rodil.

 

Kako vnetje maternice vendarle lahko preprečimo

Dejstvo je, da okužba, ki se na žensko prenese z moškega, pri moškem poteka povsem brez simptomov. Posledično naj torej prisotnost ali pa odsotnost simptomov pri spolnem partnerju ne bo vodilo za uporabo zaščite. Za preprečevanje vnetja rodil sta zagotovo ključni uporaba kondoma pa tudi sama zvestoba partnerja.

Poglavitno je tudi to, da si partnerja med seboj kar se da zaupata in sproti pogovarjata o morebitnih težavah. Pogosto je namreč ob omenjenem potrebno zdravljenje obeh in ne le enega. Tisti, ki je okužen, bo torej širjenje preprečil tako, da bo z njo seznanil svojega spolnega partnerja ter se seveda primerno zdravil.

 

Redni ginekološki pregledi

Da bi preprečili vnetje maternice je seveda ključno tudi to, da ženske redno hodijo na ginekološke preglede. Ob sumu na katero od spolno prenosljivih bolezni pa je nujno treba opraviti tudi testiranje.