Čiščenje odtoka kuhinje na naraven in prijazen način

Pogosto niti ne opazimo, da v umivalnik splaknemo nekaj kar ni najbolj primerno. In tako voda od časa do časa preneha teči in kar je še huje iz odtoka kuhinjskega umivalnika prihajan čuden, neprijeten vonj. Težave z odtokom umivalnika ima veliko slovenskih gospodinjstev, nekateri se s težavo soočijo sami, drugi pokličejo na pomoč strokovnjake. Zagotovo drži dejstvo, da za čiščenje odtoka kuhinje lahko veliko naredimo kar sami.

Težave z odtokom se običajno začnemo povsem nedolžno. Velikokrat pri umivanju opazimo, da iz odtoka neprijetno smrdi in da voda ne odteka tako kot bi morala, a se s tem ne ukvarjamo preveč. Večina od nas niti ne pomisli, da bi se morali čiščenju odtoka posvetiti večkrat in bolj temeljito. Običajno smo zadovoljni vse dokler voda teče skozi.

Čiščenje odtoka kuhinje na naraven in prijazen način

 

Zakaj se kuhinjski odtok zamaši?

Težava zamašenega odtoka seveda ni vprašanje nekaj dni ali tednov. Pogosto se umazanija v odtoku nabira mesece ali celo let. Na stene cevi se lepijo ostanki hrane, lepi se maščoba, ki jo zlivamo v odtok, lupine, drobci hrane in druge nečistoče. Čiščenje odtoka kuhinje seveda ni prijetno opravilo in ravno zato, ga zanemarjamo in postanemo pozorni šele takrat, ko je običajno že prepozno.

Če na zamašen odtok, ki je poln odpadkov postanete pozorni, ko iz odtoka smrdi, ste že naredili korak v pravo smer. To je trenutek, ko še lahko sami ukrepate in sami očistite nastalo nesnago. Če smrad ignorirate, pa boste zagotovo prepozni.

 

Za čiščenje odtoka kuhinje uporabite kis in sodo bikarbono

Pri naravnemu čiščenju vam bo najbolj pomagala soda bikarbona in domači kis. Vse kar morate storiti je to, da v sifon umivalnika stresete pol skodelice sode bikarbone in jo nato prelijete s skodelico kisa. Priporočljivo je, da se kis pred uporabo segreje.

Nato počakajte nekaj časa, da se pena usede, v nadaljevanju pa umivalnik temeljito sperite s curkom vroče vode. Po potrebi za čiščenje odtoka kuhinje postopek ponovite še enkrat. Če je umivalnik zelo zamazan, bo to zagotovo potrebno.