Zobna kirurgija vključuje vrhunska znanja, izkušnje in opremo

Prav posebna veja v zobozdravstvu je zobna kirurgija. Pogost izraz zanjo je tudi oralna kirurgija. A ne glede na poimenovanje takšna veja vključuje številne posege oziroma storitve, ki so dostopne tudi vam. Če se odločite za katerega od posegov, potem bo moral biti oralni ali zobni kirurg v vašem življenju prisoten tudi po posegu.

Po operaciji zob pacienti praviloma dobijo zelo natančna in jasna navodila za okrevanje. Da bi lahko čim bolje preprečili morebitne zaplete, pa mora seveda oralni kirurg kontinuirano opazovati paciente; torej tudi po končani operaciji. Potrebnih je kar nekaj kontrol, zelo dobro denejo tudi koristni nasveti strokovnjakov. Sicer pa se zobna kirurgija ukvarja tudi s preprečevanjem infekcij ran, oteklin in še z ostalim nizom komplikacij, ki lahko nastanejo po sami operaciji.

 

Koristni nasveti za čas po operaciji zob

Seveda zobna kirurgija za paciente dobro poskrbi tudi v času, ko je bil poseg že opravljen. V tem primeru zelo prav pridejo številni koristni nasveti. Na mesto posega je dobro dajati hladne obkladke, da se lahko učinkovito zmanjša oteklina. Slednja je po operaciji zelo pogost pojav. Področje otekline bi se moralo praviloma hladili na vsakih 15 do 30 minut, zlasti prvih nekaj ur po posegu oziroma operaciji.

Zobna kirurgija vključuje vrhunska znanja, izkušnje in opremo

Navadno oralni kirurg priporoči tudi jemanje analgetikov. Še posebej so takšna sredstva dobrodošla tedaj, ko nastopijo bolečine. Za jemanje pa se svetujejo tudi zato, da se ne širi vnetje.

 

Kdaj se odstranijo šivi

Seveda zobna kirurgija vključuje tudi šivanje ran oziroma šive. Pogosto vprašanje v povezavi s tem pa je, kdaj je čas za odstranjevanje šivov. Šivi se v povprečju odstranijo nekje po enem tednu po posegu. Takoj po operaciji pa se v nobenem primeru ne sme izpirati ust. Naslednji dan pa je usta potrebno na vsake 4 ure izpirati s fiziološko raztopino, lahko tudi s hladnimi čaji.