Kožni rak in vrste le tega

Da nastane kožni rak smo po večini odgovorni samo pravijo dermatologi, saj naj bi se pretirano izpostavljali UV svetlobi, čeprav v resnici obstaja tudi kup drugih vzrokov je ta res najbolj pogost.

Poznamo različne vrste malignih obolenj, ki jih rečemo kožni rak in jih tudi zdravimo na različne načine. Razlikujemo jih po tem koliko so agresivni v svoji rasti in kakšen imajo možnosti širjenja po telesu. 

Najbolj poznane je kožni rak v naslednjih treh oblikah:

  • bazalnocelični karcinom kože
  • ploščatocelični karcinom kože
  • maligni melanom.

Bazalnocelični karcinom kože je najbolj pogost pogost kožni rak, ki se v večini pojavlja pri starejših ljudeh na tistih delih kože ki so pogosto in preveč izpostavljeni soncu. Logično je torej, da ga najdemo največ na glavi. Po oblika ta vrsta bolezni ni zelo agresivna in načeloma ne povzroča oddaljenih zasevkov. Raste pa zelo lokalno agresivno in ga je potrebno čimprej odstraniti. To storimo z radikalnim rezom, torej še delček zdravega tkiva poleg.. Vse skupaj se pošlje na patohistološko preiskavo kjer preverijo, da je bil odstranjen v celoti. Običajno je na teh mestih potrebna presaditev kože in redna letna kontrola. 

Ploščatocelični karcinom kože je kožni rak, ki je nekoliko bolj agresiven od prejšnje omenjenega. Le ta se tudi pojavlja na delih, ki so bolj izpostavljeni poškodbam zaradi sonca in se  raje širi drugod po telesu. Najpogosteje ga najdemo na glavi, vratu in ostalih nepokritih delih telesa, odvisno od posameznika. Uspešno ga zdravimo z kirurško odstranitvijo in na enak način preverimo, da smo odstranili vse. Plastični kirurgi poskrbijo za uspešno presaditev kože in pokritje nastalega izreza, ki se običajno zelo lepo celi. Po tako vrsti bolezni moramo zelo redno obiskovati dermatologa saj je verjetnost ponovitve zelo velika. 

Kožni rak in vrste le tega

Maligni melanom je kožni rak, ki je najbolj agresiven med temi in zraste precej v globino. Le v 10 % nastane iz že obstoječega znamenja, v 90 % pa nastane nekje čisto na novem mestu. Hitro je prepoznam z postopkom imenovanim dermatoskopija. Če je zelo globok je mogoče potrebna tudi onkološka obravnava.