Zaradi napačnega ugriza sem nosila zobni aparat, da popravim zobovje

Že kot otrok sem imela težave z ugrizom. Zato sem morala nositi zobni aparat, da sem popravila ugriz. Pri uživanju hrane sem imela težave, da hrane nisem mogla popolnoma zgristi. Tako sem se posluževala metode, da sem s sprednjimi zobmi grizla hrano. Ker so sprednji zobje imenovani tudi sekalci, hrane nisem dobro prežvečila. Zato sem imela posledično težave z želodcem. Pravilno zvečenje hrane sem lahko opravljala šele, ko sem dobila zobni aparat, ki mi je kasneje popravil ugriz.

Grizenje hrane je pomemben proces, pri katerem uporabljamo zobe in čeljustne mišice. Hrana mora biti da zdrobljena in prežvečena preden jo pogoltnemo. Pravilno poravnani zobje nam omogočajo učinkovito grizenje hrane. Ker sem imela precejšnje nepravilnosti v poravnavi zob, sem imela težave s prebavo. Moja čeljust je bila preobremenjena in nastalo je vrivanje med zobmi. Zato me je mama, še kot otroka napotila najprej k zobozdravniku in potem še k ortodontu. Glavni namen, poleg estetskega, ki ga daje zobni aparat,je izboljšati ugriz in olajšati grizenje hrane.

Pri grizenju hrane morata biti zgornja in spodnja čeljust pravilno poravnana. Zgornji zobje se morajo ujemati z zobmi spodnje čeljusti. Tako se hrana pravilno porazdeli med grizenjem. Za učinkovito žvečilno mišičnost so pomembne tudi močne čeljustne mišice. Tu si lahko pomagamo z redno žvečilno vadbo. To naredimo tako, da žvečimo hrano s teksturo, ki zahteva več napora. To nam lahko pomaga okrepiti žvečilne mišice. Pri grizenju hrane je pomembno, da hrano žvečimo počasi in temeljito. Hrana sem med žvečenjem pomeša s slino, kar nam omogoča boljšo prebavo hrane in lažje prehajanje skozi prebavni trakt. Mene je pestila predvsem napihnjenost in krči.

Zaradi napačnega ugriza sem nosila zobni aparat, da popravim zobovje

Ko sem nosila zobni aparat, so se zobje sčasoma poravnali in tudi ugriz je postal boljši. Izogibala sem se pretirano trdi hrani, ker sem jo težko prežvečila. Najprej, ko sem začela nositi zobni aparat, sem imela občutljive zobe. Kmalu pa sem se navadila, da nosim zobni aparat in vestno skrbela za ustno higieno. Redno obiskujem zobozdravnika, vendar zobni aparat ni več potreben. Moji zobje zo lepo poravnani, imam dober ugriz in še lep nasmeh.